Jak zgubić cholesterol?

Zawiera go każda komórka naszego ciała. Jest nam potrzebny, ale jego nadmiar odkłada się w naczyniach krwionośnych, powoduje ich zwężenie i może prowadzić do chorób układu krążenia. Jak uniknąć problemów z nadmiarem cholesterolu?  Jak zgubić cholesterol?

Dieta

Produkty, które obniżą poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższą dobrego (HDL) znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Dzięki nim nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo i harmonijnie. W wyrównaniu poziomu cholesterolu pomogą nam:
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Szukajmy ich w oleju rzepakowym, rybach morskich, w tranie. Znajdziemy je również w migdałach, orzechach włoskich, laskowych, pistacjowych;
błonnik, a szczególnie ten rozpuszczalny w wodzie. Znajdziemy go w warzywach i owocach (najwięcej jest go w marchewce i jabłkach) oraz w produktach zbożowych (głównie w pieczywie pełnoziarnistym i płatkach owsianych);
lecytyna. Szukajmy jej przede wszystkim w nasionach roślin strączkowych (najwięcej jest jej w soi, zielonym groszku, fasolce szparagowej) oraz w jajkach (nie ma potrzeby wykluczać ich z jadłospisu).

Sport

Jak lekarstwo działa także sport poprzez pobudzanie krążenia krwi, która transportuje cholesterol do tkanek. W czasie wysiłku nasz organizm zużywa więcej składników odżywczych. Zmniejsza się ryzyko powstawania złogów w żyłach. Warto więc ćwiczyć. Niezbędne minimum to trzy razy w tygodniu przez pół godziny. Dawka optymalna to pięć razy w tygodniu. Przez te pół godziny możemy jeździć na rowerze, biegać albo tańczyć.

Postarajmy się także prowadzić zdrowy tryb życia. Nie wskazany jest nadmiar alkoholu (kieliszek czerwonego wina nam nie zaszkodzi) i palenie papierosów. Jedzmy także mało słodyczy (nie częściej niż raz w tygodniu). Cukier powoduje bowiem wzrost poziomu złego cholesterolu. Kontrolujmy swoją wagę. Raz na sześć miesięcy sprawdźmy swój wskaźnik BMI. Obliczymy go i zinterpretujemy wyniki korzystając z kalkulatorów na stronach internetowych. Pamiętajmy, że bardzo często nadmierna ilość kilogramów równa się nadmierny poziom złego cholesterolu.