Pierzga, propolis i mleczko pszczele

Natura daje nam masę składników, które wpływają na nasz organizm pozytywnie. Dlatego wydaje się, że warto będzie włączyć je również do swojej diety i korzystać z tego dobrodziejstwa jakie otrzymujemy. W końcu to właśnie dzięki temu możemy dużo lepiej o siebie zadbać, zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie. Na co dziś będziemy chcieli zwrócić uwagę? Mamy dla Was trzy interesujące propozycje a mianowicie: pierzga, propolis i mleczko pszczele.

Pierzga

Pierzga jak się wydaje jest obecnie najmniej znanym produktem pszczelim a jednocześnie bardzo cennym, dlatego nie powinno się go omijać. Niestety obecnie jest to produkt mało znany a to sprawia, że także nieliczni pszczelarza zajmują się pozyskiwaniem. W istocie jest to pyłek kwiatowy przetworzony, po prostu pokarm pszczół. W ulu dochodzi do wielu przemian chemicznych, panuje stosunkowo wysoka temperatura i dlatego pyłek będzie się zmieniał. Dochodzi do fermentacji mlekowej zebranego pyłku i tak powstaje pierzga. Jest to świetny składnik, gdy ktoś ma problem z dolegliwościami trawiennymi. Charakteryzuje się wsparciem w walce z problemami wątroby, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem. Wiele osób uważa, że nawet w przypadku ostrego zapalenia wątroby czy marskości właśnie pierzga może stać się ratunkiem. Jej skład sprawia, że to taka substancja, która ma silne działanie antybiotykowe i gwarantuje nam wsparcie dla układu odpornościowego. Znajdziemy tam witaminę K, enzymy i aminokwasy.

Propolis

Propolis to produkt pszczeli, który charakteryzuje się działaniem antybiotykowym i dlatego jest tak bardzo ceniony. Ta lepka żywiczna substancja jest wykorzystywana przez pszczoły do uszczelniania ula przed pleśniami, bakteriami, zakażeniami. Pszczoły wykorzystują to, że propolis na silne działanie bakteriobójcze. Tworzony jest przez pszczoły z substancji żywicznych, które zbierane są z pączków drzew. Dla ludzi najważniejsze jest to, że propolis składa się z licznych związków chemicznych, które wpływają korzystnie na nasz organizm. Propolis niszczy bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki. Jego właściwości farmakologiczne umożliwiają znieczulenie, wpływają na regulowanie ciśnienia, poprawią wydzielanie żółci i pomogą w odtruwaniu wątroby. Można nim dezynfekować rany.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele staje się tą substancją, która jest coraz bardziej doceniana i uważana, za źródło wielu cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Znajdziemy tam liczne witaminy, białka, aminokwasy, dodatkowo również kwas deoksyrybonukleinowy i składniki, które do tej pory nie zostały zbadane. Najskuteczniejsze będzie mleczko w formie czystej, które nie jest rozcieńczone, mieszane czy przetwarzane. W składzie mleczka znajdujemy 8 niezbędnych aminokwasów, kwasy tłuszczowe, cukry, dużą ilość białka. Oprócz tego kompleks witamin B, witaminy C, D oraz E. Mleko pszczele to szansa na dobre samopoczucie, ponieważ bezpośrednio wpływa na układ odpornościowy w naszym organizmie. Jest to również cenna substancja kosmetyczna, która redukuje zmarszczki i skutecznie odżywia skórę usuwając przebarwienia.